Doktora/Bütünleşik Doktora Öğretim Programları

pdf belgesi

word belgesi

1-) Program Hakkında Genel Bilgi

Doktora programı Türkiye'de sosyal hizmet alanına, özellikle sosyal hizmet eğitimi ve bilimsel araştırmalarına önemli katkılar sağlayacak sosyal hizmet bilim doktorları yetiştirmeyi hedefler. Bu misyon doğrultusunda doktora programında zorunlu derslerin yanında önemli sayıda seçmeli derslere de yer verilmektedir.
Toplam 4 yıllık program sürecinde iki yıl boyunca teorik dersler sunulmakta, ardından doktora yeterlik sınavına girilmekte ve sonraki iki yıl ise doktora tezi için ayrılmaktadır.

2-) Kayıt Kabul Koşulları

ALES'ten her üç puan türünde asgari 60 puan almış olmak gereklidir.
YDS ve eşdeğer sınavlardan asgari 65 puan almış olmak gereklidir.
Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Hizmet Anabilim Dalında doktora programına girebilmek için lisans veya yüksek lisans düzeyinde sosyal hizmet eğitimi almış olmak ya da bu eğitimleri almamış olanlar için bilimsel hazırlık programını tamamlamış olmak gerekir.Bilimsel hazırlık programında başarılı olamayan öğrenci esas programa kayıt yaptıramaz. Bu nedenle bilimsel hazırlık programı dersleri ile esas programın derslerinin aynı zamanda alınması olanaklı değildir.
Üniversitelerin sosyal hizmet ile sosyal, beşeri ve idari bilimler anabilim dalları ağırlıkta olmak üzere lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olan herkes başvurabilir.
Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nde yer alan koşullara uygun adaylar başvurabilir.

3-) Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar

Programa:
1. Yüksek lisans diploması ile kabul edilen öğrenciler 29 ulusal kredi (11 zorunlu -18 seçmeli) dersi tamamlamak zorundadır. Asgari 240 AKTS ders alınacaktır.
2. Lisans diploması ile kabul edilen öğrenciler,
a. Yüksek lisans programı derslerinden 16 zorunlu ders kredisi (44 AKTS) ve 8 seçmeli ders kredisi (16 AKTS) olmak üzere toplam 24ulusal kredi (60 AKTS),
b. Doktora programından ise 11 zorunlu ders kredisi (180 AKTS) ve 18 seçmeli ders kredisi (60 AKTS) ile toplam 29 ulusal kredi (240 AKTS) olmak üzere, toplam 53 ulusal kredi (asgari 300 AKTS) dersi tamamlamak zorundadır.
3. Teorik derslerin tamamlanmasını takip dönemde öğrenci SHO800 Doktora Yeterlik Sınavına Hazırlık dersini alır. Bu dersin ardından öğrenci doktora yeterlik sınavına girmeye hak kazanır.

4. Doktora yeterlik sınavından başarılı olan öğrenci danışmanı ile doktora tezini tamamlar ve savunur.
5. Diğer temel hususlar için Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği esas alınmaktadır.

4-) Programın Amacı

Sosyal Hizmet Anabilim Dalı doktora programının amacı, sosyal hizmet alanında bilimsel çalışmaların gelişmesine katkı verecek ve sosyal hizmet eğitimi ve öğretiminde görev alacak, alandaki sosyal hizmet uygulama ve araştırmalarını değerlendirebilecek ileri düzeyde bilgi ve becerilerle donatılmış bilim insanı yetiştirmektir.

5-) Öğretim Programının Yapısı

Zorunlu ders oranı % 38
Seçmeli ders oranı % 62
MEZUNİYET İÇİN GEREKLİ ASGARİ AKTS'YE GÖRE:
Zorunlu ders miktarı (EN AZ) 34 AKTS
Seçmeli ders miktarı (EN AZ) 56 AKTS